Multimédia az oktatásban: Digitális történetmesélés




Az alábbi feladatot egy 11.osztályos angolos csoportnak szántam. A diákoknak egy filmajánlót kell készíteniük a kedvenc filmükről. A diákok kiscsoportokban (2, max. 3 fő) dolgoznak. A feladatkiírás a következő:

„Készítsetek egy filmajánlót a kedvenc filmetekről! Egyezzetek meg egy közös filmen, kreatívan gondoljátok ki, hogyan lehet tömören, mégis érdekesen bemutatni a választott filmet. A feladat elvégzéséhez kiscsoportokban dolgozzatok (2, maximum 3 fő), a munka során bármilyen digitális eszközt használhattok, viszont a forrásokat jelöljétek. Ha egy előzetest szeretnétek, a Wevideot ajánlom, ha viszont a képregényt preferáljátok, a Storybird oldal lehet segítségetekre. A videó időkerete 3-5 perces lehet, a képregény 5-7 képkockából álljon. Jó munkát kívánok!”

A feladat célja, hogy bemutassanak egy közös megegyezésen alapuló kedvenc filmet. A bemutatáshoz képeket, filmrészleteket használhatnak, de a legfontosabb, hogy ezek jogtiszták legyenek. A feladat további célja, hogy közösen, együtt dolgozva egy közös produktumot mutassak a többieknek, mely során az angol nyelvet aktívan használják, valamint kreatív és látványos módon prezentálnak. A választást saját megjegyzésekkel, véleménnyel kiegészíthetik.   Ez a feladat egy témakör lezárásaként is szolgálhat (filmek), hiszen a témakör átbeszélése során a diákok a gyakorlatban is gyakorolhatják a megszerzett tudást (például a film témakör szókincse). Véleményem szerint ez a feladat jobban összekovácsolja a csoportokat, hiszen kreatív, közös munkára ösztönzi a diákokat, valamint ez egy nem szokványos, „hétköznapi” feladat. A feladat alkalmas lehet egy nyelvóra színesítésére, a tanulótársak megismerésére, valamint a diákok ötleteket is nyerhetnek egymástól e feladat során. Ami a 21.századi kompetenciákat illeti, ez a feladat erősítheti a csoportkohéziót, azaz a diákok együtt dolgoznak; együtt kutatnak, együtt döntenek. A feladat kreativitást és kritikus gondolkozást is igényel.
A feladat megkezdése előtt nélkülözhetetlen, hogy az értékelési szempontokat ismertessem:

Forrás: 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Digitális kompetencia

Prezi.com– prezentációkészítés másképp

Tanítási filozófia